Φιλοσοφείν Φιλοσοφείν Φιλοσοφείν Φιλοσοφείν
 

 Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε το σύνδεσμο Πρόγραμμα

Για live streaming πατήστε το σύνδεσμο Συνέδριο


Ένατο (9ο)Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Υπό την Αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -και με την ευγενή υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών (ΚΕ.Δ.Ε.Α.)- διοργανώνεται από το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και την Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά (Διευθυντής και αντίστοιχα Εκδότης ο Kαθηγητής Φιλοσοφίας Σωκράτης Χ. Δεληβογιατζής) το Ένατό των (9ο) Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα: Δικαιοσύνη και Πολιτική

Η παράταξη δικαιοσύνης και πολιτικής δεν δρα αναγκαστικά προς μία κατεύθυνση αμοιβαιότητάς τους ή από κοινού λειτουργίας των. Στη θεσμική τους ενορχήστρωση άλλοτε συγκλίνουν εν μέρει και άλλοτε αποκλίνουν δραματικά διαβαθμίζοντας ένταση και οξύτητα. Μιλούμε μάλλον για μια "πολιτική της δικαιοσύνης" που μετέρχεται κρατήματα σιωπής, τέχνη απόστασης, τεχνικές δίπλωσης της δύναμης, διακύβευμα ανάδευσης με το ρητό και το άρρητο ή με το ορατό και το αόρατο στο βάθος ενός καθήκοντος επιφύλαξης. Η ερμηνεία παρακολουθεί εδώ την πράξη άλλοτε αποκρύπτοντας ή παραλλάσσοντας και άλλοτε ασκώντας την ειρωνεία ως παραφθορά του αληθούς.

 

 

Κράτημα σιωπής, τέχνη απόστασης, καθήκον επιφύλαξης... Neminem laedere, suum cuique tribuere, honeste vivere. Aπό τον Ουλπιανό ώς τους Kant και Hegel, Rawls και Dworkin, που, όλοι τους, κινούνται ανάμεσα στην οικειοπραγία του Πλάτωνα και τη δικαιοπραγία του Αριστοτέλη παίζοντας με το νόμιμο και το ίσο, το κέρδος και τη ζημία... Το δίκαιο εμπλέκει μη αναγώγιμα τον άλλο ως οιονεί καθρέπτη ή ως εγκαρσιότητα.

 

 

Το ΣυνέδριοΔικαιοσύνη και πολιτική πραγματοποιείται την Τρίτη 20 (10.00-22.00. Τελετή έναρξης 18.00-22.00) καιΤετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (10.00-22.00) στο Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο IIΙ (Υπόγειο), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη -54636 Θεσσαλονίκη, και η παρακολούθησή του θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Στους εγγεγραμμένους συνέδρους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης - πιστοποίηση συμμετοχής, και οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Για το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και την Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται τη Τρίτη 20 (10.00-22.00 μ.μ.)καaι Τετάρτη 21 Μαρτίου (10.00-22.00 μ.μ.) 2018 στοΚτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., Αμφιθέατρο IΙΙ (υπόγειο -1), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη - 54636 Θεσσαλονίκη, του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

# Χορήγηση Βεβαίωσης-Πιστοποιητικoύ παρακολούθησης-συμμετοχής

 

 

#Πληροφορίες: http://www.philosophein.web.auth.gr/

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  

Οι Εκδόσεις Enallaktikos.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοδόση Ν. Πελεγρίνη «Η φιλοσοφία της ζωής», στο βιβλιοπωλείο ΙΑNOS, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:00

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
 
Σωκράτης Δεληβογιατζής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Κώστας Νικολάου, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής, Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑ.ΛΟ.),

Κώστας Πέτσιος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

Ελεάννα Ιωαννίδου, Νομικός.
 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εμπνευστής του site για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία enallaktikos.gr Ανδρέας Ρουμελιώτης.


1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής και Βιοηθικής


30/11 - Βιβλιοπαρουσίαση - Επιστημονική εκδήλωση: Η Ευρώπη κατά τον 21ο αιώνα

Βιβλιοπαρουσίαση - Επιστημονική εκδήλωση: Η Ευρώπη κατά τον 21ο αιώνα

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Καθηγητή Θεόδωρου Γεωργίου

με τίτλο Το λυκόφως της πολιτικής Ευρώπης

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, Πλατεία Ποικίλης και οδός Διοσκούρων (Είσοδος από τη Ρωμαϊκή Αγορά).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Academic  Europeenne  Interdisciplinaire  des Sciences.

Σπυρίδων Φλογαΐτης, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization).

Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας και του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά.

Ναπολέων Μαραβέγιας, Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Μιχάλης Σταθόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
Τομέας Φιλοσοφίας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό και το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν 

στη διάλεξη της δρ. Ελένης Παπαμιχαήλ με θέμα: Ο χρόνος στον Bergson.

Η διάλεξη θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19.15, στην αίθουσα 215 (Γιώργου Μουρέλου) του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (οδός Εθνικής Αμύνης) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά
Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, 21.00, Εξέδρα χώρου Φεστιβάλ.

 

Στο παρόν έβδομο (7.) τεύχος του περιοδικού μας Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, φιλοξενούνται είκοσι (20) κείμενα, το καθένα με διακριτό θεματικό αντικείμενο και από διαφορετικές προοπτικές, αφετηρίες και παραδόσεις. Τα κείμενα αυτά αποτελούν κατά βάση εισηγήσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στο 3. Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Λόγος, Επικοινωνία, Εξουσία, που διοργάνωσε το Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά (του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό) στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη, και φέρουν τα ίχνη του προβληματισμού, της εκατέρωθεν αναφοράς και του αλληλοδανεισμού αντιλήψεων που προέκυψαν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, o οποίος περιέβαλε όλες τις εισηγήσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Η συνάντηση των κειμένων επιτρέπει την ανάδειξη νέων ερωτημάτων, προσεγγίσεων, σχέσεων σύμπλευσης, συγγένειας, απόκλισης, ασυμβατότητας, ακόμη και σύγκρουσης στη σφαίρα της πολιτικής - ως σφαίρα πεποιθήσεων, αξιών, πρακτικών, δράσεων, ρόλων, παραδόσεων, μηχανισμών και θεσμών. Το ανά χείρας τεύχος συνιστά εισαγωγή όχι μόνο σε μία πλειάδα φιλοσοφικών και πολιτικών ερωτημάτων αλλά και στις απαντήσεις που διαθέτουμε γι’ αυτά.

Η πολιτική φιλοσοφία, αποδεσμευμένη τόσο από παραδοσιακές φιλοσοφικές αγκυλώσεις όσο και από ευρύτερες ιδεολογικές ("πνευματικές") και επιστημονιστικές επιλογές που ενθάρρυναν ανισοτικά τη συρρίκνωση και την εσωστρέφειά της -, γνωρίζει σήμερα μία πρωτοφανή άνθηση μέσα από διάφορες εμπνευσμένες επανεπισκέψεις σε κλασικά κείμενα, ιδέες και επιχειρηματολογικές στρατηγικές.

36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, 21.00, Εξέδρα χώρου Φεστιβάλ.

Παρουσίαση του 7ου τεύχους της Επιθεώρησης ΦιλοσοφείνΠολιτικά Ανθρωπολογικά, Περιοδικής Έκδοσης Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύρια θεματική: Λόγος, Επικοινωνία, Εξουσία

Λαμβάνουν μέρος: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Σύνταξης τουΦιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, Τάσος Αρβανιτάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Νένος Γεωργόπουλος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Γιάννης Πλάγγεσης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Γιώργος Σκουλάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας, Ελένη Καλοκαιρινού και Βίκη Καραβάκου, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Φιλοσοφίας (Βιοηθικής και Παιδείας), Aλέκος Δαφνομήλης, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων Β. Ελλ., Αναστασία Δεληγκιαούρη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Κερασιένια Παπαλεξίου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Γιάννης Μήτρου, Ερευνητής.

Σωκράτης Δεληβογιατζής,

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Σύνταξης του Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά

 

και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο ΦαντασιακόΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

Τομέας Φιλοσοφίας

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό και το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στη διάλεξη του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Προέδρου Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθηγητή Κωνσταντίνου Γουλιάμου με θέμα,

Επέκεινα της Αλήθειας και η Αλήθεια του Ενθάδε –

Η πολιτική του πολιτικού μεταμορφισμού.

Η διάλεξη θα διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Μαίου 2017, ώρα 19.30, στην αίθουσα 113 του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (οδός Εθνικής Αμύνης) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά

 

Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

14ηΔιεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

1. Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 12.30, 

 οι εκδόσεις ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ σάς προσκαλούν με μεγάλη χαρά

 στην παρουσίαση ενός (1) βιβλίου των δραστηριοτήτωντους, που μόλις κυκλοφόρησε: του 7ου τεύχους της Επιθεώρησης Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, Περιοδικής Έκδοσης του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γενική θεματική:

 Λόγος, Επικοινωνία, Εξουσία.

 Η παρουσίαση του βιβλίου-περιοδικού θα γίνει στην Αίθουσα ΄΄Νίκος Καζαντζάκης΄΄ / Περίπτερο 13, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρες 12.30-14.00.

 

Λαμβάνουν μέρος:

 Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Σύνταξης του Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά,

 Τάσος Αρβανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας,

 Ιωάννης Πλάγγεσης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας,

 Ιωάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας,

 Ελένη Καλοκαιρινού και Βασιλική Καραβάκου, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Φιλοσοφίας,

 Δημήτρης Φαρμάκης, Διδάκτορας Φιλοσοφίας , Σχολικός Σύμβουλος,

 Ηλίας Βαβούρας, Διδάκτορας Φιλοσοφίας,

Γιάννης Μήτρου, Ερευνητής.
2. Την Κυριακή 14 Μαίου 2017 και ώρες 17.45-19.00, στην Αίθουσα ΄΄Νίκος Καζαντζάκης΄΄ / Περίπτερο 13,

 οι εκδόσεις ΙΑΝΟΣ σάς προσκαλούν

 στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σκαραγκά: Μίλα!... Γιατί δεν μιλάς;

Ομιλητές: Κλεάνθης Γρίβας, Ψυχίατρος, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος.

  Οργάνωση: 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

 

 ΟΓΔΟΟ (8ο) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

  

Αλήθεια και Πολιτική

Δευτέρα 06 (18.00-22.00 μ.μ.), Τρίτη 07 (10.00-22.00 μ.μ.) και Τετάρτη 08 Μαρτίου (10.00-22.00 μ.μ.) 2017, Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α.

Για ζωντανή αναμετάδοση του συνεδρίου πατήστε εδώ

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

 


 Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και η Επιθεώρηση  ΦιλοσοφείνΠολιτικά Ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή της Επιτροπής Ερευνών του διοργανώνουν το όγδοό των (8ο) Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα: Αλήθεια και Πολιτική

 

Διεύθυνση και ιδέα του Συνεδρίου: Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής

 

 

 

 

 

Το Συνέδριο πραγματοποιείται τη Δευτέρα 06 (18.00-22.00 μ.μ.), Τρίτη 07 (10.00-22.00 μ.μ.) και Τετάρτη 08 Μαρτίου (10.00-22.00 μ.μ.) 2017 στο Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., Αμφιθέατρο I (ισόγειο), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη - 54636 Θεσσαλονίκη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

# Χορήγηση Βεβαίωσης-Πιστοποιητικoύ συμμετοχής

Πληροφορίες: http://www.philosophein.web.auth.gr/ 

 

 

 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Μιχάλης Σταθόπουλος, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Κασιμάτης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Κώστας Ζουράρης, Κώστας Γουλιάμος, Παναγιώτης Νούτσος, Ηλίας Κουσκουβέλης, Χρήστος Κασιμέρης, Νένος Γεωργόπουλος, Γρηγόρης Καραφύλλης, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Θεόπη Παρισάκη, Γιάννης Πλάγγεσης, Θεόδωρος Πενολίδης, Γιώργος Σκουλάς, Γιάννης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Πέτσιος, Χαράλαμπος Αποστολόπουλος, Κώστας Χρήστου, π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Tέσσα Δουλκέρη, Θεόδωρος Γεωργίου, Ελένη Καλοκαιρινού, Βίκη Καραβάκου, Δημήτρης Αθανασάκης, Φώτης Καγγελάρης, Δημήτρης Τζωρτζόπουλος, Πάνος Νοτόπουλος, Χρήστος Σιδηρόπουλος, Γιάννης Πρελορέντζος, Παναγιώτης Πανταζάκος, Γιώργος Αραμπατζής, Ευάγγελος Πρωτοπαππαδάκης, Φοίβος Ιωαννίδης, Γιάννης Χριστοδούλου, Ελευθερία Καρνάβου, Κωνσταντίνος Ράντης, Γιάννης Μήτρου, Νίκος Ιντζεσίλογλου, Χρήστος Σαμαράς, Σπυρίδων Φίλκας-Φιλικός, Πάνος Χαραλάμπους, Λευτέρης Τζιόλας, Άγγελος Λιάπης, Ζαχαρίας Σκούρας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Παντελής Σαββίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Claude Duprat, Walter Seitter, Τζίνα Παπαλεξίου, Δημήτρης Φαρμάκης, Χρυσάνθη Κεχρολόγου, Λάμπρος Παππαγιάννης, Γιάννης Σταμούλος, Γιώργος Αρσένης, Αλέκος Καϊδόγλου, Δάφνη Χρυσικάκη, Γιώργος Γιαννόπουλος

 

 

 

Αλήθεια και πολιτική,

 

 

Κε.δ.ε.α. α.Π.Θ., 6-8 Μαρτίου 2017

 

 

 

ΣΥΝΟΨΗ

 

 

 

Η έμφαση δίνεται στην αίσθηση της πολιτικής διαφοράς και του διαχωρισμού με όρους παραγωγής αλήθειας, ενώ έχουμε να κάνουμε σήμερα με μιαν απενσάρκωση του πολιτικού σώματος - μη-ταυτότητα της κοινωνίας με τον εαυτό της, η οποία, παντού και πάντοτε, διασχίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, η κατάργηση-εξάλειψη των οποίων δεν είναι μόνο αδύνατη, αλλά μοιάζει και ανεπιθύμητη. Η σύγκρουση δεν στρέφεται μόνο γύρω από μια οικονομική ταξική πάλη, αλλά διαθέτει ένα έντονα πολύτροπο ή αμφίσημο πολιτικό χαρακτήρα, δομημένη στην αντίθεση ανάμεσα στην επιθυμία καταπίεσης και μη καταπίεσης. Η πολιτική συγκροτείται μέσω ενός παιξίματος επιθυμιών καλύπτοντας ένα θεμελιώδες κενό, μια μη-σύμπτωση του πολιτικού σώματος με τον εαυτό του. Η εξουσία δεν βλέπεται, ούτε αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό αντικείμενο, ένα είδος πράγματος καθαυτό, αλλά μάλλον ως μία σχέση πόλων έντασης και δόμησης δυνατών βιωμάτων. Η μετα-νεωτερικότητα, έτσι, δεν κυριαρχείται ούτε από μια ύπατη υποκειμενικότητα, ούτε από απλούς καταταξιακούς όρους, αλλά ελέγχεται από μια διάλυση των παραδοσιακών δεικτών βεβαιότητας και ασφάλειας. Το φιλοσοφικό έργο αλήθειας δεν μπορεί να περιορίζεται άρα σε ένα λόγο ή ένα κείμενο, αλλά προβάλλει το χαρακτήρα ενός «γεγονότος», αυτού που επέρχεται, ενός «υπάρχειν» (es gibt”, «there is», «il y a»), όπου εγγραφόμαστε, προκειμένου να σκεφτούμε τον άλλο. Μας ανοίγει σε ένα κόσμο, όπου το νόημα καλεί το μη-νόημα, το λογικό το μη-λογικό, η γνώση τη μη-γνώση σε μια πορεία ανάμεσα στην τύχη και την αναγκαιότητα, σε μια τελεολογία χωρίς τέλος ή που αναβάλλει διαρκώς την πλήρωσή της.

 

 

Ο καπιταλισμός, ως εκείνος της καταστροφής (N. Klein), σε κάθε περίπτωση πάσχει - ενώ η Ελλάδα νοσεί -, στο εσωτερικό μιας γενικευμένης ήτταςεγγεγραμμένης στο εννοιολόγημα-φληνάφημα του τέλους της ιστορίας (Fr. Fukuyama), που παίζει με τους όρους: α) ιδεολογικής αποδόμησης του κομμουνισμού, β) ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ως οιονεί απουσίας ιδεολογίας. Η ελληνική περίπτωση χαρακτηρίζεται από πληθωριστική ανεπάρκεια διανοητικού, ηθικο-πολιτικού και, φυσικά, φιλοσοφικού χαρακτήρα. Η κατά μέτωπο επίθεση που υφίσταται η χώρα μας σε επίπεδο βιολογίας του ατομικού και του συλλογικού σώματος δείχνει τα αδυνατισμένα αντανακλαστικά μας εξαιτίας μιας βαθιάς κρίσης θεσμών και υστέρησης παιδείας, που σοβεί. Η εκπαίδευση πάσχει σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και των βαθμίδων μάθησης: παραγωγισμός, πολαπλασιασμός του ασήμαντου, δυσαρμονία στη σύνδεση ποιοτικού-ποσοτικού, που οφείλει να διέπεται από μια κορυφαία διαλεκτική αμοιβαίας αναφοράς και τροφοδοσίας. Η τρέχουσα πολιτική αντιμετώπισης μιας πρωτοφανούς αμηχανίας του χρηματο-πιστωτικού συστήματος, εστιασμένης στη διαχείριση τιθάσευσης του πρωτογενούς ελλείμματος και απομείωσης του εξωτερικού χρέους, βγάζει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια ανικανότητες διακυβέρνησης και αδυναμίες στη σύλληψη του καθολικού της μη ανταπόκρισης αφήνοντας, ενδεχομένως, περιθώρια γαιο-πολιτικών βλέψεων του αντιπάλου.

 

 

Τί μπορούμε, υπό τις συνθήκες αυτές ζόφου και εντροπικής λειτουργίας των θεσμών, να πράξουμε; Κάθε επαναστατικότητά μας οφείλει να περνάει μέσα από: α) ενεργοποίηση του αρχαιο-ελληνικού «μνήμονος» ως αναδιπλασιαστική γνώσης, β) αδιάσπαστο αποστασιοποίησης-ένταξης ως προς το αρχικό θεωρητικό γεγονός (ως δρώντα / παθητικότητες δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το πρόβλημα και τη λύση του, αλλά και αποτελούμε μέρος του), γ) στράτευση σε διεργασίες απεμπλοκής από σκοπιμότητες υποκειμενοποίησης (πόθος νομής, πάθος ιδιοποίησης και αποκλεισμών, έριδα προοπτικής εξόντωσης του άλλου [/ αντιπάλου]), δ) διαλεκτική κίνηση φορέα ερμηνείας και αντικειμένου της με ανάληψη πρωτοβουλιών που θα υπερβαίνουν την απλή και καθαρή διαπιστωτική αναλυτική ή στρατηγήματα τεχνικής του περασμένου αιώνα, που εκπνέουν - περνώντας στην πράξη της θεωρίας...

 

 

Τί απομένει ως θεωρητικο-στρατηγικό πρόταγμα δράσης; Η πορεία προς μια πολιτική αλήθειας ως συνάντηση ανάμεσα στην πειθαρχία των ιδεών και την έκπληξη ή ρηξιγενή τοπική του συμβάντος (Al. Badiou) - μη ορατού ούτε ψεύσιμου, αναποφάνσιμου, υπαρξιακής απροσδιοριστίας - απέναντι σε μια ετερογενή συνδυαστική των κρατικών θεσμών, μια κανονιστική ομοιοστασία του εμπεδωμένου, κατεστημένου πράγματος. Η δημιουργία ενός πυρήνα σκέψης και δράσης προβάλλει συναφώς ως εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση: εγρήγορση, αναστόχαση, παρέμβαση μπορούν να λειτουργούν ως καθοδηγητικοί άξονες ολοκλήρωσης, και η όλη πρωτοβουλία οφείλει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα φιλικότητας και αυτονομίας. Το ευάριθμο φιλοσοφικό πρόπλασμα του παρόντος στις μέχρι τώρα παρεμβατικές επισκοπήσεις και αναστοχασμούς μας τελεί υπό τους αδιαίρετους όρους εμβάθυνσης και διεύρυνσης με τη θεμελιώδη κατάφαση του μέλλοντος, που μας (προ)καλεί. Οι κινήσεις μας δεν έχουν παρά να ελαύνονται από την ιδέα μιας αισθητικής της σκέψης, καθώς αυτή αφήνεται σε ένα απροϋπόθετο ορίζοντα ολοκλήρωσης, που επίκειται μέσα από το αναβάλλον του πλησιάσματός της: το αισθητικό εντείνεται στο έλεος μιας αναζήτησης μορφών στο εσωτερικό των affectus (ανθρωπολογικών σταθερών θεμελιωτικού χαρακτήρα βούλησης, φαντασίας και πάθους [εγώ, εξουσίας, κτήσης], όπως αρχίζουν να θεματικοποιούνται φιλοσοφικά κυρίως στους Descartes, Spinoza και Kant και αναλαμβάνονται μεγεθυντικά φερ' ειπείν από τους G. Deleuze και F. Guattari, ιδίως το δεύτερο - σε πλήρη διαλογική αντίστιξη προς τους Θουκυδίδη, Hobbes και Freud), ενώ το στοχαστικό καταφάσκει πυκνωτικά μιαν αρχή διατήρησης μάλλον παρά αραίωσης ή καταστροφής.

 

 

Ο παλιός ορισμός της αλήθειας, τώρα, ως "adequatio rei et intellectus" μεταφέρει ήδη το πράγμα από ένα είδος "επέκεινα της ουσίας" σε μια "ανθρωπικότητα" αυτονομίας σώματος (σωματικότητας), που ανακατατάσσει άρδην, κατόπιν, τις σχέσεις υπέρβασης και εμμένειας (ενυπάρχοντος) προς μια γραμματική-σημαντική σύνθεσης του νοήματος αναφοράς. Από την άποψη αυτή, η πολιτική μπορεί να προσφέρεται ως οικείος τόπος εργασίας του αληθινούνοημένου ως ανοίγματος σχηματισμών μέσα σε διεργασίες πολλαπλότητας και ως εμπειρίας  ¨τέλους" (περάτωσης και σκοπού). Η σύνδεση της αλήθειας με την επιστήμη και τη γνώση μπορεί, ακόμα, να μεταφέρει στην πολιτική μια διάσταση δημιουργικής κατασκευής και εξαιρετικής μοναδικότητας ή ιδιαιτερότητας, που την προσορμίζουν σε μια αιωνιότητα χωρίς μεταφυσική. Υπάρχει μια υλικότητα, ένα σώμα επιτελεσμένης αλήθειας, όπου συνείρονται δρώντα και διαδικασία σε ένα συμβάν προσιτότητας και αναπαραστασιακότητας μέσα στη συγκροτημένη καταστασιακή γνώση. Μια διεργασία αλήθειας που συντελείται μέσα στο γεγονός, είναι έτσι μια γενετική παραγωγή που περιβάλλει την ολότητα της υπό αναπαράσταση κατάστασης.

 

 

Πώς κάτι τέτοιο παραμένει δυνατό, καθώς βρισκόμαστε στο έλεος μιας ριζικής ετεροτοπίας (M. Foucault), όπου μελαγχολία και οργή παράγουν ρήξη, παρακμή ή και αρνητική εντροπία, δεδομένου ότι το πραγματικό εμμένοντας στο είναι του αντιστέκεται ποικιλοτρόπως;

 

 

 

 

Από το Εργαστήριο φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό και την 

Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου 

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

Αλήθεια και πολιτική,
Κε.δ.ε.α. α.Π.Θ., 6-8 Μαρτίου 2017

Η έμφαση δίνεται στην αίσθηση της πολιτικής διαφοράς και του διαχωρισμού με όρους παραγωγής αλήθειας, ενώ έχουμε να κάνουμε σήμερα με μιαν απενσάρκωση του πολιτικού σώματος - μη-ταυτότητα της κοινωνίας με τον εαυτό της, η οποία, παντού και πάντοτε, διασχίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, η κατάργηση-εξάλειψη των οποίων δεν είναι μόνο αδύνατη, αλλά μοιάζει και ανεπιθύμητη. Η σύγκρουση δεν στρέφεται μόνο γύρω από μια οικονομική ταξική πάλη, αλλά διαθέτει ένα έντονα πολύτροπο ή αμφίσημο πολιτικό χαρακτήρα, δομημένη στην αντίθεση ανάμεσα στην επιθυμία καταπίεσης και μη καταπίεσης. Η πολιτική συγκροτείται μέσω ενός παιξίματος επιθυμιών καλύπτοντας ένα θεμελιώδες κενό, μια μη-σύμπτωση του πολιτικού σώματος με τον εαυτό του. Η εξουσία δεν βλέπεται, ούτε αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό αντικείμενο, ένα είδος πράγματος καθαυτό, αλλά μάλλον ως μία σχέση πόλων έντασης και δόμησης δυνατών βιωμάτων. Η μετα-νεωτερικότητα, έτσι, δεν κυριαρχείται ούτε από μια ύπατη υποκειμενικότητα, ούτε από απλούς καταταξιακούς όρους, αλλά ελέγχεται από μια διάλυση των παραδοσιακών δεικτών βεβαιότητας και ασφάλειας. Το φιλοσοφικό έργο αλήθειας δεν μπορεί να περιορίζεται άρα σε ένα λόγο ή ένα κείμενο, αλλά προβάλλει το χαρακτήρα ενός «γεγονότος», αυτού που επέρχεται, ενός «υπάρχειν» (“es gibt”, «there is», «il y a»), όπου εγγραφόμαστε, προκειμένου να σκεφτούμε τον άλλο. Μας ανοίγει σε ένα κόσμο, όπου το νόημα καλεί το μη-νόημα, το λογικό το μη-λογικό, η γνώση τη μη-γνώση σε μια πορεία ανάμεσα στην τύχη και την αναγκαιότητα, σε μια τελεολογία χωρίς τέλος ή που αναβάλλει διαρκώς την πλήρωσή της.

Ο καπιταλισμός, ως εκείνος της καταστροφής (NKlein), σε κάθε περίπτωση πάσχει - ενώ η Ελλάδα νοσεί -, στο εσωτερικό μιας γενικευμένης ήττας εγγεγραμμένης στο εννοιολόγημα-φληνάφημα του τέλους της ιστορίας (FrFukuyama), που παίζει με τους όρους: α) ιδεολογικής αποδόμησης του κομμουνισμού, β) ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ως οιονεί απουσίας ιδεολογίας. Η ελληνική περίπτωση χαρακτηρίζεται από πληθωριστική ανεπάρκεια διανοητικού, ηθικο-πολιτικού και, φυσικά, φιλοσοφικού χαρακτήρα. Η κατά μέτωπο επίθεση που υφίσταται η χώρα μας σε επίπεδο βιολογίας του ατομικού και του συλλογικού σώματος δείχνει τα αδυνατισμένα αντανακλαστικά μας εξαιτίας μιας βαθιάς κρίσης θεσμών και υστέρησης παιδείας, που σοβεί. Η εκπαίδευση πάσχει σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και των βαθμίδων μάθησης: παραγωγισμός, πολαπλασιασμός του ασήμαντου, δυσαρμονία στη σύνδεση ποιοτικού-ποσοτικού, που οφείλει να διέπεται από μια κορυφαία διαλεκτική αμοιβαίας αναφοράς και τροφοδοσίας. Η τρέχουσα πολιτική αντιμετώπισης μιας πρωτοφανούς αμηχανίας του χρηματο-πιστωτικού συστήματος, εστιασμένης στη διαχείριση τιθάσευσης του πρωτογενούς ελλείμματος και απομείωσης του εξωτερικού χρέους, βγάζει ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια ανικανότητες διακυβέρνησης και αδυναμίες στη σύλληψη του καθολικού της μη ανταπόκρισης αφήνοντας, ενδεχομένως, περιθώρια γαιο-πολιτικών βλέψεων του αντιπάλου.

 

 

Τί μπορούμε, υπό τις συνθήκες αυτές ζόφου και εντροπικής λειτουργίας των θεσμών, να πράξουμε; Κάθε επαναστατικότητά μας οφείλει να περνάει μέσα από: α) ενεργοποίηση του αρχαιο-ελληνικού «μνήμονος» ως αναδιπλασιαστική γνώσης, β) αδιάσπαστο αποστασιοποίησης-ένταξης ως προς το αρχικό θεωρητικό γεγονός (ως δρώντα / παθητικότητες δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το πρόβλημα και τη λύση του, αλλά και αποτελούμε μέρος του), γ) στράτευση σε διεργασίες απεμπλοκής από σκοπιμότητες υποκειμενοποίησης (πόθος νομής, πάθος ιδιοποίησης και αποκλεισμών, έριδα προοπτικής εξόντωσης του άλλου [/ αντιπάλου]), δ) διαλεκτική κίνηση φορέα ερμηνείας και αντικειμένου της με ανάληψη πρωτοβουλιών που θα υπερβαίνουν την απλή και καθαρή διαπιστωτική αναλυτική ή στρατηγήματα τεχνικής του περασμένου αιώνα, που εκπνέουν - περνώντας στην πράξη της θεωρίας...

 

 

Τί απομένει ως θεωρητικο-στρατηγικό πρόταγμα δράσης; Η πορεία προς μια πολιτική αλήθειας ως συνάντηση ανάμεσα στην πειθαρχία των ιδεών και την έκπληξη ή ρηξιγενή τοπική του συμβάντος (AlBadiou) - μη ορατού ούτε ψεύσιμου, αναποφάνσιμου, υπαρξιακής απροσδιοριστίας - απέναντι σε μια ετερογενή συνδυαστική των κρατικών θεσμών, μια κανονιστική ομοιοστασία του εμπεδωμένου, κατεστημένου πράγματος. Η δημιουργία ενός πυρήνα σκέψης και δράσης προβάλλει συναφώς ως εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση: εγρήγορση, αναστόχαση, παρέμβαση μπορούν να λειτουργούν ως καθοδηγητικοί άξονες ολοκλήρωσης, και η όλη πρωτοβουλία οφείλει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα φιλικότητας και αυτονομίας. Το ευάριθμο φιλοσοφικό πρόπλασμα του παρόντος στις μέχρι τώρα παρεμβατικές επισκοπήσεις και αναστοχασμούς μας τελεί υπό τους αδιαίρετους όρους εμβάθυνσης και διεύρυνσης με τη θεμελιώδη κατάφαση του μέλλοντος, που μας (προ)καλεί. Οι κινήσεις μας δεν έχουν παρά να ελαύνονται από την ιδέα μιας αισθητικής της σκέψης, καθώς αυτή αφήνεται σε ένα απροϋπόθετο ορίζοντα ολοκλήρωσης, που επίκειται μέσα από το αναβάλλον του πλησιάσματός της: το αισθητικό εντείνεται στο έλεος μιας αναζήτησης μορφών στο εσωτερικό των affectus (ανθρωπολογικών σταθερών θεμελιωτικού χαρακτήρα βούλησης, φαντασίας και πάθους [εγώ, εξουσίας, κτήσης], όπως αρχίζουν να θεματικοποιούνται φιλοσοφικά κυρίως στους DescartesSpinoza και Kant και αναλαμβάνονται μεγεθυντικά φερ' ειπείν από τους GDeleuze και FGuattari, ιδίως το δεύτερο - σε πλήρη διαλογική αντίστιξη προς τους Θουκυδίδη, Hobbes και Freud), ενώ το στοχαστικό καταφάσκει πυκνωτικά μιαν αρχή διατήρησης μάλλον παρά αραίωσης ή καταστροφής.

 

 

Ο παλιός ορισμός της αλήθειας, τώρα, ως "adequatio rei et intellectus" μεταφέρει ήδη το πράγμα από ένα είδος "επέκεινα της ουσίας" σε μια "ανθρωπικότητα" αυτονομίας σώματος (σωματικότητας), που ανακατατάσσει άρδην, κατόπιν, τις σχέσεις υπέρβασης και εμμένειας (ενυπάρχοντος) προς μια γραμματική-σημαντική σύνθεσης του νοήματος αναφοράς. Από την άποψη αυτή, η πολιτική μπορεί να προσφέρεται ως οικείος τόπος εργασίας του αληθινούνοημένου ως ανοίγματος σχηματισμών μέσα σε διεργασίες πολλαπλότητας και ως εμπειρίας ¨τέλους" (περάτωσης και σκοπού). Η σύνδεση της αλήθειας με την επιστήμη και τη γνώση μπορεί, ακόμα, να μεταφέρει στην πολιτική μια διάσταση δημιουργικής κατασκευής και εξαιρετικής μοναδικότητας ή ιδιαιτερότητας, που την προσορμίζουν σε μια αιωνιότητα χωρίς μεταφυσική. Υπάρχει μια υλικότητα, ένα σώμα επιτελεσμένης αλήθειας, όπου συνείρονται δρώντα και διαδικασία σε ένα συμβάν προσιτότητας και αναπαραστασιακότητας μέσα στη συγκροτημένη καταστασιακή γνώση. Μια διεργασία αλήθειας που συντελείται μέσα στο γεγονός, είναι έτσι μια γενετική παραγωγή που περιβάλλει την ολότητα της υπό αναπαράσταση κατάστασης.

 

 

Πώς μια τέτοια προσέγγιση παραμένει δυνατή, καθώς βρισκόμαστε στο έλεος μιας ριζικής ετεροτοπίας (MFoucault), όπου μελαγχολία και οργή παράγουν ρήξη, παρακμή ή / και αρνητική εντροπία, δεδομένου ότι το πραγματικό εμμένοντας στο είναι του αντιστέκεται ποικιλοτρόπως απρόβλεπτα;

 

 

  

Από το Εργαστήριο φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό 
και την Επιθεώρηση Φιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά του 
αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


VI. Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας/

 

 

 VIe CONGRES INTERNATIONAL DE PSYCHANALYSE ET DE PHILOSOPHIE 

 

 

 ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΒΙΑΣ /

 

 

SYNTHeSES PASSIVES DE VIOLENCE    

 

 

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, 18.30 – 22.00
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 201
7, 10.30 – 21.30 

 

 

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

 

Γ. Βαφοπούλου 3, 54646, Θεσσαλονίκη

 

 

Διαδοχική μετάφραση – Βεβαιώσεις

 

 

Οργάνωση:

 

 

Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας  

 

 

πάνω στο Φαντασιακό 

 

 

με το Περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά
 (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Φροϋδική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας 

 

 

 G.R.A.P.P.A.F. (Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής), Παρίσι

 

 

Πληροφορίες:http://www.philosophein.web.auth.gr/

 

 

 

 

 

-ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ  με το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

 

 

-Η ΦΡΟΫΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

 

 

-Η Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών Eννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής /Groupe de Recherche et dApplication des Concepts Psychanalytiques en Psychiatrie de lAfrique Francophone (G.R.A.P.P.A.F.), Παρίσι

 

 

 οργανώνουν το 

 

 

VI. Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας /

 

 

 VIe CONGReS INTERNATIONALDE PSYCHANALYSE ET DE PHILOSOPHIE 

 

 

ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΒΙΑΣ / 

 

 

 SYNTHeSES PASSIVES DE VIOLENCE

 

 

Παρασκευή 17 (ώρες 18:30 - 22:00) και Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 (ώρες 10:30 - 17:30)

 

 

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

 

 

 -Χρήστος Σιδηρόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Δρ Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τ. Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Ψ.Κ.Β.Ε. και Πρόεδρος της Φ.Ε.Β.Ε.

 

 

 -Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και του περιοδικούΦιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 

-Βασιλική Καραβάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

-Yves Kaufmant, Ψυχαναλυτής, Ψυχίατρος Νοσοκομείων, Εμπειρογνώμονας Iατροδικαστής, Πανεπιστημιακός, Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Iδρυτής και Πρόεδρος της G.R.A.P.P.A.F. / Psychanalyste, Psychiatre des Hopitaux, Expert Judiciaire, Charge de cours a lUniversite,Membre de lEcole de la Cause Freudienne, de lEcoleΕuropeenne et Mondiale de la Psychanalyse, Fondateur et President du G.R.A.P.P.A.F. (Groupe de Recherche et dApplication des concepts Psychanalytiques en Psychiatrie de lAfrique Francophone)

 

 

 -Anne-Marie Kaufmant, Ψυχαναλύτρια, Ψυχίατρος, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Iδρυτής της G.R.A.P.P.A.F. /Psychanalyste, Psychiatre, Membre de lEcole de la Cause Freudienne, de lEcoleΕuropeenne et Mondiale de la Psychanalyse, Fondateur du G.R.A.P.P.A.F.

 

 

-Claude Duprat, Ψυχαναλυτής, Ψυχολόγος, μέλος και «Ψυχαναλυτής της Σχολής» (ΑΕ) του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος τηςG.R.A.P.P.A.F. / Psychanalyste, Psychοlogue, Membre et Psychanalyste de l’Ecole de la Cause Freudienne, de l’EcoleΕuropeenne et Mondiale de la Psychanalyse, Membre du G.R.A.P.P.A.F.

 

 

-Walter Seitter, Kαθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου της Βιέννης / Hochschule fur angewandte Kunst in Wien

 

 

-Θεοδόσιος Πελεγρίνης, Oμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης, τ. Υφυπουργός Παιδείας

 

 

 -Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

-Ιωάννα Πετρίδου, Αρχιτέκτων, Ψυχαναλύτρια, μέλος της ΦΕΒΕ

 

 

-Γιάννης Μήτρου, Ψυχαναλυτής, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε., Εταίρος Ερευνητής (άμ.) στο Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

 

Γ. Βαφοπούλου 3, 54646, Θεσσαλονίκη  

 

 

Πληροφορίες: http://www.philosophein.web.auth.gr/ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ημερίδα μνήμης για τον Καθηγητή Ζήση Παπαδημητρίου. Θα διαρκέσει από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ. και το θέμα της θα είναι: "Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων".

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ
ΕΒΔΟΜΟ (7ο) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

 

 

Τέχνη και Πολιτική

 

 

  Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη


Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω streaming από αυτόν το σύνδεσμο:


 

 

 

  Jacques-Louis David (1748-1825): La Mort de Marat ou Marat assassine (1793)

 

 

 

Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και Περιοδικό Φιλοσοφείν.Πολιτικά Ανθρωπολογικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

Δευτέρα 07 (18.00-22.00 μ.μ.), Τρίτη 08 (10.00-22.00 μ.μ.) και Τετάρτη 09 Μαρτίου (10.00-22.00 μ.μ.) 2016

 

 

 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτήριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., Αμφιθέατρο IΙΙ (υπόγειο), 3ηςΣεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη - 54636 Θεσσαλονίκη

 

 

 

* Χορήγηση Βεβαίωσης-Πιστοποιητικoύ συμμετοχής

 

 

Πληροφορίες: http://www.philosophein.web.auth.gr/ 

 

 

 

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

 

 

 Σωκράτης Δεληβογιατζής, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Κασιμάτης, Ηλίας Κουσκουβέλης, Παναγιώτης Νούτσος, Νένος Γεωργόπουλος, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Θεόπη Παρισάκη, Γιάννης Πλάγγεσης, Θεόδωρος Πενολίδης, Γιώργος Σκουλάς, Γιάννης Μαρκόπουλος, Tέσσα Δουλκέρη, Γιάννης Πρελορέντζος, Θεόδωρος Γεωργίου, Ελένη Καλοκαιρινού, Βίκη Καραβάκου, Φώτης Καγγελάρης, Χρήστος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Πανταζάκος, Γιώργος Αραμπατζής, Ευάγγελος Πρωτοπαππαδάκης, Κλείτος Ιωαννίδης, Κωνσταντίμος Ράντης, Γιάννης Χριστοδούλου, Σπύρος Μακρής, Γιάννης Μήτρου, Νίκος Ιντζεσίλογλου, Χρήστος Σαμαράς, Σπυρίδων Φίλκας-Φιλικός, Πάνος Χαραλάμπους, Λευτέρης Τζιόλας, Άγγελος Λιάπης, Ζαχαρίας Σκούρας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Παντελής Σαββίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Claude DupratWalter Seitter, Τζίνα Παπαλεξίου, Δημήτρης Φαρμάκης, Χρυσάνθη Κεχρολόγου, Λάμπρος Παππαγιάννης, Γιάννης Σταμούλος, Γιώργος Αρσένης, Δάφνη Χρυσικάκη, Γιώργος Γιαννόπουλος

 

 

 

Εναρκτική σύνοψη

 

 

Σε μια εποχή πλήρους χαλάρωσης των αξόνων βεβαιότητας ενός συστήματος αξιών για τον άνθρωπο, όπως ελευθερίας, αλληλεγγύης, ισότητας (ισοτιμίας, ισονομίας, ισηγορίας), και όπου η άσκηση ελέγχου παίρνει ολοκληρωτικές διαστάσεις (αυτο-αναφορικότητα, γενίκευση μέσα στο λανθάνον, ολοποίηση μέσα στο ρητό και το φανερό) βιο-εξουσιαστικότητας - η τέχνη στην επένδυσή της αυτονομίας, υπό το σημερινό καθεστώς, μπορεί να εισφέρει το "αδοκίμαστο" μιας ύλης προς επεξεργασία νέας πνοής και έμπνευσης, προκειμένου να επανακαθοριστούν οι σχέσεις έντασης ανάμεσα στο πολιτικό και την πολιτική; Αν η δεύτερη ως δόμηση ενός πεδίου δυνατής εμπειρίας του άλλου ανοιχτεί στο απόθεμα ενθουσιαστικότητας του affectus της πρώτης, για να σκεφτούμε όπως οιKantFoucault και Deleuze, τότε δημιουργείται χώρος για μια επαν-επινόηση του ανθρώπινου ιδιο-σώματος φιλότητας (πύκνωσης) και νείκους (αραίωσης), εμπεδόκλειας και κατά τον τρόπο μιας αριστοτελικής προκαταβολής. Θεμελιώδης κίνηση του ανθρώπου είναι εκείνη μιας τελεολογίας ολοκλήρωσης ή που το τέλος της εκκρεμεί τελώντας υπό διαρκή αναβολή στο εσωτερικό ενός αόρατου που προώρισται να παραμείνει αόρατο; Το πρόταγμα μιας αρχαιοελληνικής "αισθητικής της ύπαρξης" (επιμέλειας εωυτού, cura sui) επιδέχεται επαναδραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής της διατήρησης μάλλον παρά της καταστροφής ενός εσωτερικού εμβαθυσμένης ιστορίας-ιστορικότητας κατάφασης;

 

 

 

Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό

 

 

και Περιοδικό Φιλοσοφείν.Πολιτικά Ανθρωπολογικά

 

 

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλoνίκης

 

 

Διευθυντής: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής

 ***

-ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ και το περιοδικό ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ. Πολιτικά ανθρωπολογικά του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

 

 

-Η Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών Eννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής /Groupe de Recherche et dApplication des Concepts Psychanalytiques en Psychiatrie de lAfrique Francophone(G.R.A.P.P.A.F.), Παρίσι

διοργανώνουν

 

 


Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας

 

 

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ / Processus de victimisation ou agresseurs et victimes

Παρασκευή 19 (ώρες 18:30 - 22:00) και Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 (ώρες 10:30 - 21:00)

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

-Χρήστος Σιδηρόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Δρ Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τ. Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Ψ.Κ.Β.Ε. και Πρόεδρος της Φ.Ε.Β.Ε.

 

 

-Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά ανθρωπολογικά, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 

-Βασιλική Καραβάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

-Yves Kaufmant, Ψυχαναλυτής, Ψυχίατρος Νοσοκομείων, Εμπειρογνώμονας Iατροδικαστής, Πανεπιστημιακός, Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Iδρυτής και Πρόεδρος της G.R.A.P.P.A.F. / Psychanalyste,Psychiatre des HopitauxExpert JudiciaireChargde cours a lUniversite,Membre de lEcole de la Cause Freudiennede lEcole Εuropeenne et Mondiale de la Psychanalyse,Fondateur et President du G.R.A.P.P.A.F. (Groupe de Recherche et dApplication de concepts Psychanalytiques en Psychiatrie de lAfrique Francophone)

 

 

-Anne-Marie Kaufmant, Ψυχαναλύτρια, Ψυχίατρος, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Iδρυτής της G.R.A.P.P.A.F. / PsychanalystePsychiatre,Membre de lEcole de la Cause Freudiennede lEcole Εuropeenne et Mondiale de la Psychanalyse,Fondateur du G.R.A.P.P.A.F.

 

 

-Claude Duprat, Ψυχαναλυτής, Ψυχολόγος, μέλος και «Ψυχαναλυτής της Σχολής» (ΑΕ) του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος της G.R.A.P.P.A.F. / Psychanalyste,PsychοlogueMembre et Psychanalyste de lEcole de la Cause Freudiennede lEcoleΕuropeenne et Mondiale de la PsychanalyseMembre du G.R.A.P.P.A.F.

 

 

-Walter SeitterKαθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου της Βιέννης / Hochschule fur angewandte Kunst in Wien

 

 

-Θεοδόσιος ΠελεγρίνηςΚαθηγητής Φιλοσοφίας Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης, Υφυπουργός Παιδείας

 

 

 -Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

-Ιωάννα Πετρίδου, Αρχιτέκτων, Ψυχαναλύτρια, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε.

 

 

-Γιάννης Μήτρου, Ψυχαναλυτής, μέλος της Φ.Ε.Β.Ε., Εταίρος Ερευνητής στο Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα εκδηλώσεων Αλλατίνη-Ντασώ, Λεωφόρος Στρατού 2Α, Τ.Θ. 18103, 54007 Θεσσαλονίκη

***

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ CLAUDE DUPRAT

Το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ, η ΦΡΟΫΔΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ και το περιοδικό ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ. Πολιτικά ανθρωπολογικάτου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 διοργανώνουν

 παρουσίαση του βιβλίου του Γάλλου Ψυχαναλυτή Claude DupratPierre Klossowski et Jacques LacanDeLa monnaie vivante (1970) et du seminaire XVI D'un Autre a l'autre (1968-1969)

 Ομιλητές:

-Σωκράτης ΔεληβογιατζήςKαθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

-Χρήστος Σιδηρόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής,

 

 

-Walter SeitterKαθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου της Βιέννης,

 

 

-Ιωάννα Πετρίδου, Αρχιτέκτων, Ψυχαναλύτρια,

 

 

-Γιώργος Γιαννόπουλος, Εκδότης,

 

 

και ο συγγραφέας του βιβλίου Claude Duprat.

 

 

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00,

Γαλλικό Ινστιτούτο, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ-ΝΤΑΣΩ, Λεωφόρος Στρατού 2Α, Τ.Θ. 18103, 54007 Θεσσαλονίκη

Είσοδος ελεύθερη.

***

Η Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7, 54624 Θεσσαλονίκη),

 

 

την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016,

 

 

το βιβλίο της: Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση. Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία, εκδόσεις Πατάκη.

 

 

 Θα μιλήσουν οι:

-Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

 

 

-Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας

 

 

-και η συγγραφέας.

 

 

 

***

 

Klossowski et Jacques Lacan 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19.30

 

 

ΤΟΥ CLAUDE DUPRAT

 

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ-ΝΤΑΣΩ

 

 

 

Το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ, η ΦΡΟΫΔΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ και το Περιοδικό ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ. Πολιτικά ανθρωπολογικάτου

 

 

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλoνίκης

 

 

σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 

 

 

διοργανώνουν

 

 

παρουσίαση του βιβλίου του Γάλλου ψυχαναλυτή Claude Duprat:

 

 

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

 

 

 

Ομιλητές:

 

 

Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλoνίκης, Χρήστος Σιδηρόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Ιωάννα Πετρίδου, Ψυχαναλύτρια, Γιώργος Γιαννόπουλος, Εκδότης, και ο συγγραφέας του βιβλίου Claude Duprat.

 

 

την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α. Είσοδος ελεύθερη.


 

 


 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

 

 

 Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τα Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης – Παιδεία οργανώνει τη δεύτερη από μια σειρά φιλοσοφικών εκδηλώσεων με θέμα:


Η ιδέα του πολιτικού

 

 

 Ομιλητές:           

Σωκράτης Δεληβογιατζής, Συντονιστής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας  πάνω στο Φαντασιακό.

 

 

            Γιάννης Πλάγγεσης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 

            Γιώργος Σκουλάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Ανάλυσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

            Θεόδωρος Γεωργίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

 

 

            Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 

            Βασιλική Καραβάκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Παιδείας Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

            Γιάννης Μήτρου, Σκηνοθέτης, Ψυχαναλυτής, Συνεργάτης (άμ.) στο Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας  πάνω στο Φαντασιακό

 

 

 

 

 

            Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 και ώρα 18.00 – 20.45, αίθουσα Ανατόλια, Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης – Παιδεία, Δημητρίου Γούναρη 39, Θεσσαλονίκη  (απέναντι από την Καμάρα).

 

 


Η ιδέα του πολιτικού

 

Από την ελληνική αρχαιότητα, το πολιτικό κατείχε σημαντική θέση στο στοχασμό και τη ζωή των ανθρώπων. Ο Πλάτωνας συλλαμβάνει την πολιτική ως τη δραστηριότητα η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη της ευημερίας της πόλης στο σύνολό της (Πολιτεία,428 b-d). Στο ίδιο πνεύμα ο Αριστοτέλης, λίγα χρόνια αργότερα, θα τονίσει τη σπουδαιότητα της φρoνήσεως: όχι της φρόνησης γενικώς, ούτε εκείνης που αφορά στη διαχείριση του οίκου (την οικονομίαν) αλλά της φρόνησης ή της πρακτικής σοφίας που αφορά στην πόλη ή την κοινότητα (την πολιτικήν). Κατά αυτόν, ο απώτατος στόχος της πολιτικής είναι η ανθρώπινη ευδαιμονία. Και, επειδή η ευδαιμονία της πόλης περιλαμβάνει εκείνη του κάθε ανθρώπου, ο απώτατος στόχος της πολιτικής είναι η ευδαιμονία της πόλης. Γι’ αυτό και ο πρακτικά σοφός, ο σπουδαίος άνθρωπος, με το να επιλέγει ποια πράγματα οφείλουν να γίνουν και ποιες τέχνες ή δραστηριότητες να ασκηθούν, στην πραγματικότητα προάγει το υπέρτατο Αγαθόν, το οποίο δεν είναι άλλο από την ευδαιμονίαν.

 

 

    Με την είσοδό μας όμως στη νεώτερη εποχή, εκείνη του διαφωτισμού, η σύλληψη του πολιτικού μεταβάλλεται. νεωτερικότητα, υπό το ιδεολογικό και το μεθοδολογικό έλασμα των Ad. Smith (5 ή 16 6. 1723 – 17 7. 1790), D. Ricardo (18 4. 1772 – 11 9. 1823) και K. Marx (5 5. 1818 – 14 3. 1883), δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την προαγωγή ενός αγαθού, όσο υψηλό και αν ήταν αυτό, εις βάρος κάποιων άλλων. Ο ρόλος του πολιτικού συλλαμβάνεται τώρα με εντελώς διαφορετικούς όρους: ο πρώτος αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα υλικά αγαθά, στη βάση της σπάνεώς τους ή μη, αλλά και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Ο δεύτερος αναφέρεται στη νομή και τη χρήση της εξουσίας, η ερμηνευτική αναλυτική της οποίας εκκρεμεί ακόμα. Ποιός ή ποιοί πρέπει να διαθέτουν την πολιτική εξουσία; Από εκεί και πέρα ένας αριθμός ερωτημάτων εγείρεται σε σχέση προς την ανωτέρω σύλληψη του πολιτικού: Ποιός πρέπει να κατέχει και να ασκεί την πολιτική εξουσία; Σε κάποιες χώρες την κατέχουν και την ασκούν οι ολίγοι αλλά πλούσιοι, σε άλλες χώρες όσοι, μόλις την αποκτήσουν, καθίστανται πλούσιοι. Ποιά πρέπει να είναι η σχέση πολιτικής εξουσίας και οικoνομικής επιτυχίας; Υπάρχει κάποιος λόγος γιατί ορισμένοι πρέπει να διαθέτουν περισσότερη περιουσία από κάποιους άλλους; Είναι τα δικαιώματά μου απεριόριστα ή μήπως υπάρχει κάποιο αιτιολογημένο όριο στις ελευθερίες τις οποίες διαθέτω; Πώς αναδιευθετείται το πλέγμα ισότητας και δικαιοσύνης με το υποβαστάζον της ελευθερίας και της αλληλεγγύης υπό το φως θεωρητικών παρεμβάσεων όπως των JBRawls (21 2. 1921 – 24 11. 2002), ChTaylor (5 11. 1931), RMDworkin (11 12. 1931 –  14 2. 2013), AlBadiou (17 1. 1937)JRanciere (1940); Η μετα-δημοκρατική μετατροπή της πολιτικής σε βιο-πολιτική, παίζοντας ανάμεσα στο πολιτικό και τον πολιτικό, στο έλεος ενός χρηματο-πιστωτικού κεφαλαίου εντόσθιας ανισοκατανομής, καθώς μετέρχεται εξαντλητικές πρακτικές πρωτοφανούς καθετοποιημένου ελέγχου, αφήνει περιθώρια μιας νέας πτύχωσης του κοινωνικού ή ενός άλλου είδους "λυγίσματος της δύναμης", όπως το υπέβαλλε ο Μ. Foucault;

 

 

    Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα τα οποία αναφέρονται στις διάφορες συλλήψεις του πολιτικού, αλλά όχι χωρίς κατεύθυνση σκέψης, θα μας απασχολήσουν, και θα αποπειραθούμε να τα προσεγγίσουμε θεωρητικο-πρακτικά. 

Αρετές και ηθικές αξίες την εποχή της κρίσηςΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του  
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία  
και τα Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης – Παιδεία οργανώνουν την πρώτη από μια  
σειρά φιλοσοφικών εκδηλώσεων με θέμα:

Αρετές και ηθικές αξίες την εποχή της κρίσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα γίνει η παρουσίαση του συλλογικού τόμου:

Σωκράτης Δεληβογιατζής και Ελένη Καλοκαιρινού (επιμ.), Εισαγωγή στη  
Βιοηθική: Ιστορικές και συστηματικές προσεγγίσεις, εκδόσεις Σύγχρονη  
Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2014.

Ομιλούν:
        Σωκράτης Δεληβογιατζής, Συντονιστής, Καθηγητής της Φιλοσοφίας  
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του  
Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό.
        π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Ηθικής και Ποιμαντικής  
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
        Ιωάννης Μαρκόπουλος, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης  
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
        Γεώργιος Σκουλάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Ανάλυσης  
του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
        Βασιλική Καραβάκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Παιδείας  
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
        Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπλ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας του  
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα, 23  Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 – 20.45, αίθουσα Ανατόλια,  
Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης – Παιδεία, Δημητρίου Γούναρη 39, Θεσσαλονίκη  
(απέναντι από την Καμάρα).

 


Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Οικονοµία | Δώρον | Αντίδωρον

16 - 17 Ιανουαρίου 2015 

Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκη

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Οι εργασίες του Συνεδρίου "Virtue and Happiness in the East and the West" αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω streaming από αυτόν το σύνδεσμο:


There will be a live streaming of the Conference "Virtue and Happiness in the East and the West", which you can have access to through this link: 


1st INTERNATIONAL HELLENIC-CHINESE CONFERENCE OF PHILOSOPHY

 

Virtue and Happiness
In the East and the West 

Raphael, “An Allegory” (1504)


Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Organizers:   

 

 

·        Laboratory of Philosophical Research on the Imaginary, Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece

 

 

·        Philosophein. Politika Anthropologika

 

 

·        Qufu Normal University, China

 

 

15, 16 and 17 June 2014

 

 

Aristotle University of Thessaloniki, Conference Room KEDEA,

 

 

3rd Septemvriou str., Thessaloniki

 

 

Certificate of attendance

 

 

Information:  http://www.philosophein.web.auth.gr/       

(για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)1st INTERNATIONAL HELLENIC-CHINESE CONFERENCE OF PHILOSOPHY

 

Virtue and Happiness
In the East and the West


 

 

 

 

 

 

 

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Organizers:   

 

 

·        Laboratory of Philosophical Research on the Imaginary, Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece

 

 

·        Philosophein. Politika Anthropologika

 

 

·        Qufu Normal University, China

 

 

 

 

 

15, 16 and 17 June 2014

 

 

Aristotle University of Thessaloniki, Conference Room KEDEA,

 

 

3rd Septemvriou str., Thessaloniki

 

 

 

 

 

Certificate of attendance

 

 

 

Information:  http://www.philosophein.web.auth.gr/

(για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)


1st INTERNATIONAL HELLENIC-CHINESE CONFERENCE OF PHILOSOPHY
Virtue and Happiness
In the East and the West


 

 

 

G.A. Spangerberg, Schule des Aristoteles (1888)


Organizers:   

 

 

·        Laboratory of Philosophical Research on the Imaginary,

 

 

Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece

 

 

·        Philosophein. Politika Anthropologika

 

 

·        Qufu Normal University, China

 

 

15, 16 and 17 June 2014

 

 

Aristotle University of Thessaloniki, Conference Room KEDEA,

 

 

3rd Septemvriou str., Thessaloniki

 

 

Certificate of attendance

 

 

 

Information:  http://www.philosophein.web.auth.gr/   

(για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ) 

 

5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή 21, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα:

ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΕΟΔΔ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πεντακοσίων (500) χρόνων από
τη συγγραφή του βιβλίου του Niccolo Machiavelli (1513)
υπό τον τίτλο: Ο Ηγεμόνας (Il Principe),

ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ)
διοργανώνει Επιστημονική, Ερευνητική και Πολιτική Hμερίδα με θέμα:
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ MACHIAVELLI»,
τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013.

Συντονίζει: ο Μιχάλης Σταθόπουλος, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής
του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
και τ. Υπουργός Δικαιοσύνης
Eπιστημολογική ευθύνη: ο Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργίου

Συμμετέχουν οι:

• Περικλής Βαλλιάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:
«Το παράδοξο του Machiavelli»

• Θεόδωρος Γεωργίου, Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,
με θέμα: «Κριτική θεωρία της πολιτικής ιδεολογίας του Machiavelli»

• Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Προς ένα μη-μακιαβελικό Machiavelli;»

• Γιώργος Κασιμάτης, Oμότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
με θέμα: «Η πολιτική κατά τους Αριστοτέλη και Machiavelli»

• Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
με θέμα: «Η κανονιστικότητα στην πολιτική: η περίπτωση Machiavelli»

• Προκόπης Παυλόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Bουλευτής
Α΄ Αθηνών, τ. Υπουργός, με θέμα: «Από την εξουσία του Ηγεμόνα στον Ηγεμόνα της εξουσίας»

Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των ακροατών.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΟΔΔ,
Αχαιού 16, 106 75 Κολωνάκι, Αθήνα,
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013,
Ώρα έναρξης: 18.00,
Διάρκεια: 3 ώρες. 

 

 4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

 Το κακό 

 

 

Ερμηνευτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις

 

 

 

Υπό την αιγίδα

 

 

του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό 

 

 

του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

 

Αποτίμηση και Ευχαριστίες

 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4. Πανελληνίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας με θέμα Το κακό. Ερμηνευτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, το οποίο έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 14 και 15 Ιουνίου 2013. Το Συνέδριο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά (http://philosophein.web.auth.gr), των οποίων Διευθυντής και Εκδότης αντίστοιχα είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Σωκράτης Δεληβογιατζής, με τη συμμετοχή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

Το Συνέδριο περιελάμβανε, την πρώτη μέρα: α) Την κεντρική ομιλία κατά την Εναρκτήρια Συνεδρία του Καθηγητή Σωκράτη Δεληβογιατζή με θέμα «Η αμφισημία του κακού» και β) μία Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους φιλόσοφοι, κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες, μαθηματικοί και βιολόγοι καθώς και νευροεπιστήμονες, ψυχαναλυτές και δημοσιογράφοι: (Σωκράτης Δεληβογιατζής [συντονισμός], Ιωάννης Αντωνίου, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Αναστασία Δεληγκιαούρη, Ελένη Καλοκαιρινού, Βίκη Καραβάκου, Ελευθερία Καρνάβου, Πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος, Σπύρος Μακρής, Θεόπη Παρισάκη, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιάννης Πλάγγεσης, Παντελής Σαββίδης, Χρήστος Σιδηρόπουλος, Γιώργος Σκουλάς, Ζαχαρίας Σκούρας, Λευτέρης Τζιόλας, Μάγδα Τσολάκη). Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου έλαβαν χώρα τέσσερις συνεδρίες πάνω στις εξής θεματικές: 1) «Το κακό: οντολογικές προσεγγίσεις της αρχαιότητας», 2) «Το κακό στην ψυχανάλυση και την πολιτική», 3) «Το κακό, οι επιστήμες και η τέχνη» και 4) «Το κακό στη νεότερη και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία» με είκοσι επτά εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών από το χώρο της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της θεολογίας, της πολιτικής θεωρίας και ανάλυσης, της ψυχανάλυσης, της τέχνης και της λογοτεχνίας.

 

 

Κύρια Προβληματική: Το κακό είναι ένα από τα προβλήματα που απασχόλησαν ανέκαθεν τον άνθρωπο έχοντας αποτελέσει αντικείμενο έρευνας θεολόγων, φιλοσόφων και πλήθος άλλων διανοητών. Ποικίλοι είναι οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεται το κακό, μεταφυσικό, φυσικό και ηθικό (ριζικό, αρνητικό, κοινότυπο, στοιχειώδες), υπαρκτό ή εξ αντανακλάσεως, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας: αποτέλεσμα ή υπόλειμμα της ζωικότητας τόσο όσο και της λογικότητας του ανθρώπου μετέχει μη αναγώγιμα σε ένα δυνατό του ορισμό, πεσσιμιστικού μάλλον χαρακτήρα, ή υπόκειται σε μια τελεολογία προοδευτικού τίθεσθαι εκποδών; Αυτός ήταν ο ένας θεματικός άξονας του Συνεδρίου μας. Παράλληλα, όμως, το κακό αντιμετωπίστηκε με βάση την ιδιαίτερη μορφή που αυτό λαμβάνει στις διάφορες εκφάνσεις και ανάγκες του ανθρώπινου βίου (προσωπικές, κοινωνικές, πολιτικές, αισθητικές, οικονομικές, θρησκευτικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές και ψυχαναλυτικές, ηθικές, βιοηθικές και βιοτεχνολογικές). Η προβολή ενός βίντεο με θέμα τις διάφορες μορφές του κακού ανέδειξε, με τη δύναμη και την ένταση της εικόνας, το πρόβλημα του κακού σε διάφορες μορφές ρατσισμού, παρελθοντικές αλλά και σύγχρονες, απάνθρωπης κτηνωδίας και διάφορων μορφών εγκλημάτων, ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών κατά της ανθρωπότητας. Για την πολιτική φιλόσοφο Hannah Arendt, που κάλυψε τη δίκη του Adolf Eichmann, πρώην αξιωματούχου του Γ' Ράιχ, στην Ιερουσαλήμ το 1961 ως απεσταλμένη της αμερικανικής εφημερίδας New Yorker, το τερατώδες ακατανόητο του ολοκαυτώματος ως ένα σύμπτωμα ριζικότητας του κακού συζευγνύεται με μια κοινοτυπία μεθόδων και έξεων που παραλύουν, αφήνοντάς μας άναυδους, κάθε ιστορική κανονιστική βεβαιότητα.

 

 

Το Συνέδριο προσέφερε εστία, αφορμή και έμπνευση για τη διαμόρφωση διαλόγου και γόνιμου προβληματισμού γύρω από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τόσο μέσα από τις εισηγήσεις όσο και από τη συνάντηση απόψεων που είτε έχουν διαφορετικές πνευματικές καταβολές είτε/και προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία. Η συζήτηση τόσο στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας όσο και στις επιμέρους συνεδρίες έδωσε την ευκαιρία στους εισηγητές και στο πλήθος των συνέδρων που παρακολούθησαν το Συνέδριο με αμείωτο ενδιαφέρον, να στοχαστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και η σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία από διάφορες μορφές του κακού. Μολονότι μεταξύ των εισηγήσεων περιλαμβάνονταν ερμηνευτικές και κριτικές προσεγγίσεις των κοινωνικών και πολιτικών απόψεων φιλοσόφων του παρελθόντος και της σύγχρονης εποχής, η πρωτοτυπία του Συνεδρίου αυτού συνίσταται στο ότι οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τον πρωτογενή στοχασμό και τον προβληματισμό τους πάνω στα τεκταινόμενα στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία. Από την άποψη αυτή, θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Συνέδριο προσέφερε μία δημόσια πλατφόρμα σκέψης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων. Επιπλέον, η αναμετάδοσή του με live-streaming έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης όλου του Συνεδρίου σε πολλούς ενδιαφερόμενους εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό. Το Συνέδριο έχει βιντεοσκοπηθεί και το βιντεοσκοπημένο υλικό θα αναρτηθεί προσεχώς στην επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά (http://philosophein.web.auth.gr).

 

 

Από τη θέση αυτή, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής (Σωκράτης Δεληβογιατζής, Ελένη Καλοκαιρινού και Βίκη Καραβάκου), επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στο Συνέδριο αυτό καθ’ οιονδήποτε τρόπο και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δράση του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό και του περιοδικού Φιλοσοφείν.Πολιτικά Ανθρωπολογικά. Ευχαριστούμε, επίσης, τα μέλη των Προεδρείων όλων των συνεδριών, τους εισηγητές, τους φοιτητές και το αγαπητό κοινό που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στις συνεδρίες. Επίσης, οφείλουμε χάριτες σε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην οργάνωση του Συνεδρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη φιλοξενία τους σε χώρο του Πανεπιστημίου καθώς και την προσφορά συνεχούς τεχνικής υποστήριξης και στους  μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την άψογη γραμματειακή υποστήριξη που προσέφεραν.

 

 

Κείμενα των εισηγήσεων θα ενταχθούν σε επόμενο τεύχος (ηλεκτρονικό και έντυπο) του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά. Σύντομα θα υπάρχει σχετική ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού (http://philosophein.web.auth.gr), την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε, προκειμένου  να πληροφορηθείτε για όλες τις επόμενες διοργανώσεις – εκδηλώσεις. Στο τέλος ανακοινώθηκε το θέμα του επόμενου 5. Πανελληνίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας με θέμα: Βία και Πολιτική, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα. Με δεδομένη τη δική σας υποστήριξη ευελπιστούμε ότι θα καταστεί δυνατόν το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά να συνεχίσουν να προσφέρουν στο μέλλον ανάλογες δραστηριότητες πάνω σε θέματα που απασχολούν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά τη σύγχρονη ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινωνία. 

 

 

 

Από το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό

 

 

και το περιοδικό Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά

 

 
για το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Συνέδριο Φιλοσοφίας

Το κακό: ερμηνευτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Παρασκευή 14 (18.00-21.00)

& Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 (10.00-14.00 και 17.00-21.00)

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Αίθουσα Συνεδρίων, 1ος όροφος)

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό και Εκδότης–Διευθυντής του περιοδικού Φιλοσοφειν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής, μαζί με τις Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπλ. Καθηγήτρια του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Βίκη Καραβάκου, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο Συνέδριο το οποίο οργανώνουν με θέμα:

Το κακό: ερμηνευτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Το κακό 

Ερμηνευτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Το κακό είναι ένα από τα προβλήματα που απασχόλησαν ανέκαθεν τον άνθρωπο έχοντας αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τόσο των μεγάλων θεολόγων όσο των φιλοσόφων και των στοχαστών. Για τον Μεγάλο Βασίλειο λόγου χάριν, το ηθικό κακό εξαρτάται από εμάς, ενώ, για τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το φυσικό κακό δεν έχει την επιβαρυντική ιδιότητα ενός βλαπτικού ενεργήματος που απορρέει από ανθρωπολογική δυσλειτουργία (βούλησης ή νόησης). Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο φιλόσοφος του Διαφωτισμού Ιμμάνουελ Καντ, ο οποίος στην Κριτική του Πρακτικού Λόγου παραθέτει τον Στωικό να αναφωνεί: «Ω πόνε, όσο και να με βασανίζεις, δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθώ ότι είσαι κάτι κακό» (ΚΠΛ 106). Εκείνο που δήλωνε η κραυγή του Στωικού, κατά τον Καντ, ήταν ένα φυσικό και όχι ένα ηθικό κακό ως ρίζα μιας υποκειμενικής ή ηθελημένης χρήσης της ελευθερίας επιλογής προγενέστερης από κάθε αισθητική εμπειρία. Αν είχε όμως διαπράξει ένα έγκλημα, στο πλαίσιο μιας παραβιαστικής ηθικής, αυτό θα ήταν κακό, αφού θα είχε καταρρακώσει την έννοια μιας αξιοπρέπειας του υπευθύνως ανήκειν στον ανθρώπινο κόσμο. Ποικίλοι, κατά συνέπεια, είναι οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεται το κακό, μεταφυσικό, φυσικό και ηθικό (ριζικό, αρνητικό ή κοινότυπο), υπαρκτό ή εξ αντανακλάσεως, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας: αποτέλεσμα ή υπόλειμμα της ζωικότητας τόσο όσο και της λογικότητας του ανθρώπου μετέχει μη αναγώγιμα σε ένα δυνατό του ορισμό, πεσσιμιστικού μάλλον χαρακτήρα, ή υπόκειται σε μια τελεολογία προοδευτικού τίθεσθαι εκποδών; Και αυτός θα είναι ο ένας θεματικός άξονας του Συνεδρίου μας. Παράλληλα όμως σήμερα ειδικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι ασχολούνται και προβληματίζονται με την ιδιαίτερη μορφή που λαμβάνει το κακό στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας στην προσωπική, την κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική σφαίρα. Το θεολόγο εύλογα τον ενδιαφέρει η σύλληψη του κακού από θρησκευτική άποψη. Παρόμοια όμως απασχολεί το κακό τον ψυχολόγο, τον ψυχίατρο και τον ψυχαναλυτή. Είναι τελικά η γλώσσα του κακού και η γλώσσα της ψυχικής ασθένειας ταυτόσημες ή πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα; Εξ ίσου ο κοινωνιολόγος και ο πολιτικός θεωρητικός επικεντρώνονται στο κακό εν μέσω πολιτικής κοινωνίας. Σε τί συνίσταται αυτό και πώς εντοπίζεται; Τέλος, υπάρχει μια πρόσφατη γραμμή σκέψης και προβληματισμού σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επέμβουμε στον άνθρωπο με τη βοήθεια των βελτιωτικών και γενετικών τεχνολογιών, για να τον ενισχύσουμε ηθικά. Είναι αυτό ένα βιώσιμο σχέδιο ή μια απλή ουτοπιστική φιλοδοξία;

 

Αυτές και παρεμφερείς παράμετροι του κακού θα διερευνηθούν και θα εξεταστούν στο 4. Πανελλήνιο Συνέδριό μας, το οποίο οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 14 και 15 Ιουνίου2013 υπό τη αιγίδα του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του περιοδικού Φιλοσοφείν.Πολιτικά Ανθρωπολογικά στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Παρουσίαση των βιβλίων

Ζητήματα Διαλεκτικής. Μια φιλοσοφική θεώρηση του Σωκράτη Δεληβογιατζή (Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Ερωδιός)

 και Περί Διαλεκτικής. Τρία Δοκίμια του Herbert Marcuse (μετάφραση Κωνσταντίνου Ράντη, Αθήνα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Παρασκευή 24 Μαίου 2013, 19.00 μ.μ.

Ιανός, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη

Η γενεαλογία της διαλεκτικής προδίδει αναπόφευκτα την πρόσληψη διάφορων σημασιών: Θεωρήθηκε ισοδύναμη προς τη λογική και ισχυρό μεθοδολογικό εργαλείο στην αναζήτηση της αλήθειας. Εξαντλήθηκε στην εριστική τέχνη και την τέχνη της πειθούς. Αποτέλεσε ελεγκτικό όργανο των υπερ-εμπειρικών διεργασιών του λόγου και αξίωσε την απελευθέρωση από συμπλέγματα παραδοσιακών μυθοποιήσεων. Διευρύνθηκε ως σχήμα που ερμηνεύει την κίνηση του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και της φύσης και της κοινωνίας. Χρησιμοποιήθηκε, τέλος, ως μοχλός ανάλυσης της σύγχρονης κοινωνίας στην επισήμανση και καταγγελία των μηχανισμών καταπίεσης, εκμετάλλευσης, άμβλυνσης της κριτικής ικανότητας και αντικειμενοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου. Στην ιστορική της διαδρομή η διαλεκτική βρήκε καταφύγιο έκφρασης  στις ιδέες της κίνησης και της προόδου, της απόστασης και της αντιπαράθεσης, της αντίθεσης και της αντίφασης, της κατάφασης και της άρνησης, της διαφοροποίησης και της αμοιβαιότητας, της μεταμόρφωσης και της πολυπλοκότητας, της συνέχειας και της ασυνέχειας, της οικοδόμησης και της αποδόμησης της ολότητας.

 Πώς θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε σήμερα τη διαλεκτική, τη φύση, τη χρήση και την αποστολή της; Σε ποιό βαθμό η γενεαλογία των θετικών και των αρνητικών ενεργοποιήσεων της διαλεκτικής προσδιορίζει ή υπαγορεύει τις σύγχρονες προτάσεις μας; Τί είδους σύνδεση με τη φιλοσοφία θα (ή πρέπει να) διασφαλίσει μία νέα προβολή της διαλεκτικής; Ποιός θα αναλάβει τη διαλεκτική σύνθεση και το παιχνίδι των διαμεσολαβήσεων σε ένα κόσμο έκλειψης υποκειμένων και αντικειμένων; Ποιά είναι σήμερα η δύναμη της άρνησης για τον επαναπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου και της σύγχρονης κοινωνίας;  Σε ποιές διατυπώσεις της πολιτικής διάστασης της διαλεκτικής καλούμαστε να οδηγηθούμε σήμερα; 

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν στην παρουσίαση της τέταρτης έκδοσης του βιβλίου Ζητήματα Διαλεκτικής. Μια φιλοσοφική θεώρηση (εκδόσεις Ερωδιός) του Σωκράτη Δεληβογιατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας του αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό και Διευθυντή/Εκδότη του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά και της μετάφρασης του έργου Περί Διαλεκτικής. Τρία Δοκίμια του Χέρμπερτ Μαρκούζε (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) από τον Κωνσταντίνο Ράντη, Επίκ. Καθηγητή της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 24 Μαίου 2013, 19.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη. Στην παρουσίαση των βιβλίων θα μιλήσουν οι: Νένος Γεωργόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας (αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Πλάγγεσης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας (αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Ράντης, Επίκ. Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Γιώργος Σκουλάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Ανάλυσης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βίκη Καραβάκου, Επίκ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

 

Ο Τομέας Φιλοσοφίας,

το Εργαστήριο Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό

της Φιλοσοφικής Σχολής του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

 

διοργανώνουν

 

Επιστημονική Διημερίδα με θέμα, 

Ηθική Φιλοσοφία: Προεκτάσεις και Προοπτικές

15 και 16 Μαρτίου 2013, Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013, βιβλιοπωλείο Ιανός, Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη.

 

19.00 – 21.00  Παρουσίαση του βιβλίου του Ronald F. Atkinson, Εισαγωγή στην Ηθική

                         Φιλοσοφία, Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2012.

Ομιλούν οι:     Θεοδόσιος Πελεγρίνης, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού

                         Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πανταζάκος, Αν Καθηγητής

                         του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος

                         Πενολίδης Αν. Καθηγητής του αριστοτελείου Πανεπιστημίου

                         Θεσσαλονίκης και Βίκη Καραβάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του

                         Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συντονίζει ο Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής 'Ερευνας πάνω στο Φαντασιακό και εκδότης του περιοδικού Φιλοσοφείν. Πολιτικά Ανθρωπολογικά.

 

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Αίθουσα Συνεδρίων).

 

11.00 – 11.15 Χαιρετισμοί.

                        Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ.

                        Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ.

                        Βίκη Καραβάκου, Επίκ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΠΑΜΑΚ.

                        Ελένη Καλοκαιρινού, Αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΑΠΘ.

 

Προεδρείο:     Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ.

11.15 – 11.45 Τι κάνει ο φιλόσοφος που δεν κάνουν οι άλλοι άνθρωποι

                        Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ.  

11.45 -12.15   Υγιείς και ενάρετοι στον Αριστοτέλη

                         Παναγιώτης Πανταζάκος, Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ.

12.15 – 12.45 Η ηθική της αναγνώρισης και η αναγνώριση της ηθικής

                        Βίκη Καραβάκου, Επίκ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΠΑΜΑΚ.

12.45 – 13.15 Από την Ηθική στην Εφαρμοσμένη Ηθική και στη Βιοηθική:

                        μια γενεαλογία της Ηθικής

                        Ελένη Καλοκαιρινού, Αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΑΠΘ.

13.15 – 14.00 Συζήτηση – Λήξη Διημερίδας.

 


 

 

 Λόγος, Επικοινωνία και Εξουσία:

Μαζική εικόνα και παγκοσμιω[ποιη]τικές διεργασίες:
Για μια νέα πολιτική της κουλτούρας 


 

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/1: 18:30 - 21.30, το Σάββατο 19/1: 10.00 - 14.00, 17.00 - 21.00 και Κυριακή 20/1: 10.00 - 14.00, Ιανουαρίου 2013 

στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων, υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο  Φαντασιακό.

 Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: delso48@yahoo.com, όπου θα επισυνάπτεται τίτλος με περίληψη δύο το πολύ σελίδων.


Στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2012

 

η Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Φ.Ε.Β.Ε., ψυχαναλυτής Χρήστος Σιδηρόπουλος), το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής), η Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών Εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής (G.R.A.P.P.A.F., Καθηγητής Yves Kaufmant), το Institut fur Philosophie του Πανεπιστημίου της Βιέννης – Neue Wiener Gruppe/Lacan-Schule (ερευνήτρια Σοφία Παντελιάδου) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Επίκουρη Καθηγήτρια Βασιλική Καραβάκου) οργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ", που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διασκέψεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η καταγωγή ως πρωταρχή εκτός από ιστορική διεργασία κατά το πρότερον και ύστερον νοείται και ως αποτύπωση, έκφανση μιας ουσίας του πράγματος (χαϊντεγκεριανά ως αυτού που υπερβαίνει τη διχοτομία υποκειμένου-αντικειμένου, εσωτερικού-εξωτερικού). Από την άποψη αυτή, το πρωταρχικό χρησιμεύει για κανόνας αυτού που διεξάγεται τώρα και αυτού που δεν έλαβε χώρα με δεδομένα τα θεμελιακά στοιχεία όπου ανάγεται η πρώτη συνθήκη δόμησης. Η πρωταρχή δεν απεικονίζει μονάχα χρονική προτεραιότητα αλλά ένα προέχον τάξης που εισάγει ένα κανόνα ούτε ηθικής απαίτησης ούτε θεϊκής επιταγής: απάγεται από την ίδια τη φύση του πράγματος, χωρίς να της αντιτίθενται οι συγκεκριμένες μορφοποιήσεις του κατά την ιστορική ανάπτυξη. Η ψυχαναλυτική σκόπευση εδώ στους Freud και Lacan συζευγνύεται με κορυφαίες εμβαθύνσεις των Ηegel, Marx, Sade, Heidegger, Merleau-Ponty, από τη διπλή σήμανση της αλλοτρίωσης (γίγνεσθαι-άλλο και χωρισμός) και την έκλυση του ίμερου μέχρι την ανάδυση του αντιληπτικού πράγματος στο βάθος ενός υπό έκλειψη υποκειμένου. Η «μεταφορά», συμβολικής και φαντασιακής τάξης, εντάσσεται σε μια διαδικασία κατά το «εικός» ή το «ενδεχομένως άλλως έχειν». H ιδέα, η οργάνωση και ο συντονισμός του συνεδρίου ανήκουν στους Σωκράτη Δεληβογιατζή, Βίκυ Καραβάκου, Σοφία Παντελιάδου και Χρήστο Σιδηρόπουλο.

  


 

Φέτος (2012) συμπληρώνονται τριακόσια (300) χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου J. J. Rousseau. Με την ευκαιρία αυτή διοργανώνεται συνέδριο-ημερίδα με θέμα: «Ο ROUSSEAU KAI Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ», το πρώτο δεκαήμερο του Nοεμβρίου 2012.
Διοργανωτές του συνεδρίου είναι τα Τμήματα:
1) Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Καθηγήτρια: Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη).
2) Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Καθηγητής: Σωκράτης Δεληβογιατζής, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ).
3) Πολιτικών Επιστημών του ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (Καθηγητής: Θεόδωρος Γεωργίου). 

Η προβληματική αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

 

Ι. Η πολιτική φιλοσοφία του Rousseau.
ΙΙ. Η κοινωνική φιλοσοφία του Rousseau.
ΙΙΙ. Η παιδαγωγική του Rousseau.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου-ημερίδας θα ανακοινωθούν προσεχώς στην ιστοσελίδα του περιοδικού Φιλοσοφειν: http://philosophein.web.auth.gr/

 


 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ- ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 * Πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2012, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιστημονικό συνέδριο, που διοργανώθηκε από το περιοδικό Φιλοσοφείν με θέμα «Φιλοσοφία και Πολιτική». Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές της φιλοσοφίας από την Ελλάδα συμμετείχαν ως εισηγητές στις εργασίες του Συνεδρίου αναπτύσσοντας τις απόψεις τους στις εξής θεματικές ενότητες: ο Φιλοσοφικός Στοχασμός και η Πολιτική Φιλοσοφία, ο Πολιτικός Άνδρας και η Πολιτική Εξουσία, η Πολιτική Θεωρία και η Πράξη, η Ιδεολογία και η Πολιτική Πραγματικότητα. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση Στρογγυλής Τράπεζας, υπό τον εκδότη και διευθυντή σύνταξης του περιοδικού καθηγητή Σωκράτη Δεληβογιατζή, κατά την οποία συζητήθηκε το μείζον θέμα: «Η κρίση της πολιτικής σήμερα».
* Η ανταπόκριση από το κοινό της Θεσσαλονίκης και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ κατά γενική ομολογία το συνέδριο σημείωσε επιτυχία, καθώς συνήχθησαν καίρια σημαντικά συμπεράσματα.
* Σύμφωνα με την πρακτική του προηγούμενου έτους, αποφασίστηκε και φέτος, εισηγήσεις/ανακοινώσεις ομιλητών να συμπεριληφθούν και να δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Φιλοσοφείν τον Ιούνιο του 2012 σε ειδικό αφιέρωμα στην Πολιτική Φιλοσοφία.
* Εκ μέρους του εκδότη και διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Φιλοσοφείν καθηγητή Σωκράτη Δεληβογιατζή εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για το έντονο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή όλων στη φιλοσοφική αναζήτηση που έλαβε χώρα στο συνέδριο 

 


  

ΗΜΕΡΙΔΑ ΗΘΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ  

               ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ- ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 * Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα Ηθικής Φιλοσοφίας, που διοργάνωσε το περιοδικό Φιλοσοφείν, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Το επίκαιρο θέμα της: «οντινα χρη τροπον ζην: Προβολές αρχαίας φιλοσοφίας στη σύγχρονη πραγματικότητα», παρουσιάστηκε και αναλύθηκε από σημαντικούς εισηγητές, και οι θέσεις που αναπτύχθηκαν προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των όσων συμμετείχαν. 
* Υπενθυμίζουμε ότι τα πρακτικά της Ημερίδας θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του Φιλοσοφείν, τον Ιούνιο του 2011, σε ειδικό αφιέρωμα για την Ηθική Φιλοσοφία.
* Επίσης αποφασίστηκε η Ημερίδα του περιοδικού να γίνεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Για τον Ιανουάριο του 2012 θα έχει ως αντικείμενο την Πολιτική Φιλοσοφία.
* Η Επιτροπή αποτιμά ως θετικά τα αποτελέσματα της διοργάνωσης και ευχαριστεί όλους τους εισηγητές και το κοινό, καθώς και το Κέντρο Ιστορίας για την παραχώρηση της αίθουσας.

 

                                    Η Επιτροπή της Ημερίδας

    Σωκράτης Δεληβογιατζής, Γρηγόρης Καραφύλλης, Θεοδόσης Πελεγρίνης

 

 

 

 

 

 


  

Η Ελλάδα πενθεί μία φίλη 

Από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο των αρχαιο-ελληνικών σπουδών των εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα, η μεγάλη κλασική φιλόλογος, ακαδημαϊκός και «πρέσβειρα του ελληνισμού» Jacqueline de Romilly πέθανε στις 18.12.2010 σε ηλικία 97 ετών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο περίφημο College de France, όταν της δόθηκε η έδρα των Ελληνικών, η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ σε μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Άφησε πίσω της ένα σημαντικό έργο για την αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα, από όπου ξεκίνησαν η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η ιστορία, η τραγωδία, η κωμωδία, οι σοφιστές. Δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία, πολλές από τις οποίες έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. Στο έργο της ενσαρκώνει μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού, ενώ κυρίαρχη είναι πάντοτε η θέση της ότι η μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί εκ-παίδευση στην κατανόηση και την αναγνώριση της ατομικής ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση (1995) και, σε ειδική τελετή, ονομάστηκε δημότης Αθηναίων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995 με Προεδρικό Διάταγμα η J. de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του ελληνισμού».

 


Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θεοδόσης Πελεγρίνης

 

Ο εκδότης και διευθυντής σύνταξης του Φιλοσοφείν συγχαίρει ολόψυχα και εν φιλία το μέλος των επιτροπών σύνταξης και επιστημονικής του περιοδικού Θ. Πελεγρίνη για την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκφράζει την πεποίθησή του όσον αφορά στη μετουσίωση της επιστημονικής ποιότητας και της ενσυνείδητης αξιοπιστίας του ανθρώπου-καθηγητή στην ακαδημαϊκή διοίκηση επ’ αγαθώ. 

 

 

 

 

  


Απεβίωσε ο Κώστας Αξελός

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και λύπη η φιλοσοφική και η στοχαστική κοινότητα πληροφορηθήκαμε τον («άκαιρο» ούτως ή άλλως) θάνατο του Κ. Αξελού, ο οποίος πρόσφατα (5. 3. 2009) ανακηρύχθηκε διδάκτορας φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που το είχε επανειλημμένως επισκεφτεί με μαζικές ομιλίες-συναντήσεις σε διάστημα εικοσαετίας. Ο Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής του κοσμικού παιχνιδιού, του πλανητικού ανοίγματος και του προβληματικού διακυβεύματοςαυτού που κάθε φορά επέρχεται έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι (όπου έζησε και έδρασε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) στις 4 Φεβρουαρίου του 2010 (έχοντας γεννηθεί στις 26 Ιουνίου 1924)

            Σε προσεχές τεύχος του το Φιλοσοφείν θα τιμήσει τη μνήμη του Αξελού με μια ενότητα κειμένων αφιερωμένων στο έργο του.